Het klinkt voor de meeste karpervissers misschien best onlogisch om op karpers te vissen met klein aas. De meesten denken dat je met klein aas ook vooral veel kleine vissen vangt. Toch is het zeker mogelijk om ook met kleine aassoorten goede vangsten te maken. Wil jij weten hoe? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden van karpervissen met klein aas, zodat jij hier ook mee kan experimenteren.
Kleine boilies en imitatie aas
Het voordeel aan klein aas is met name dat karpers dit aas sneller vertrouwen, en daardoor de kans op aanbeet groter is. Als veel karpervissers gaan vissen met groot aas, wordt het door de karper sneller gezien als een gevaar. Test dus eens of het vissen met een kleinere boilie soort ook werkt, bijvoorbeeld boilies met een diameter van 8 tot 12mm. Ook klein imitatie aas kan goed werken en zijn tegenwoordig bijna niet van echt te onderscheiden. Door hun felle kleur vallen ze, ondanks dat ze klein zijn, goed op.
Particles
Een andere tip om te karpervissen met klein aas is om één particle op de hair te bevestigen. Je kunt hierbij denken aan een maiskorrel, een kikkererwt of een halve tijgernoot. Deze aanpak zal waarschijnlijk niet zo goed werken op wateren met witvis, omdat je dan veel bijvangsten zal creëren. Toch worden er echt veel grote karpers gevangen met slechts één maiskorrel, mits je het aas heel subtiel aan de vis presenteert. Denk aan een mosselbank of bodemkuil.
Klein aas combineren
Om jouw aaspresentatie nog aantrekkelijker te maken, kun je kleine aassoorten combineren. Zo kun je een maiskorrel en een kleine imitatie boilie op de hair combineren. Daarnaast zijn er natuurlijk talloze andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een halve tijgernoot met een halve pinda, of een kikkererwt in combinatie met een mini boilie. Wist jij ook dat ronde vormen door karpers kunnen worden gezien als gevaar? Door de boilie in een andere vorm te verknippen creëer je een afwijkende vorm, wat weer betere resultaten oplevert.
Aaspresentatie
Zoals eerder genoemd moet je bij gebruik van kleine aassoorten, het aas subtiel aanbieden. Stem dus altijd je rigs af op de grootte van het aas. Gebruik een kleine haakmat en biedt het aas op een natuurlijke manier aan. Maak daarnaast ook gebruik van dunne onderlijnmaterialen en een klein loodje. De lijn komt zo op de bodem te liggen waardoor de inhakingskans weer wordt vergroot.